Uitspraken van kunstcritici

Hieronder staan diverse uitspraken die kunstcritici hebben gedaan over Ad Merx:

Maarten Beks

'Het niet - zijn achter het zijn -de ruimte achter de dingen- moet tot leven, stilleven gebracht worden. Het onmogelijke -het schilderij volschilderen met ruimte die tevens zo plat moet zijn als een spiegel op een schilderij- 'hier ward's Ereignis' en het ontmoette ogen die zichzelf niet konden geloven. Ik meende een toekomstig schilderij van Merx te zien maar het was al toekomst. Het was al overmorgen in deze leegte barstensvol verleden.'

Koos Tuitjer in de Gelderlander

  • 'Onmerkbaar vloeien zo uiteenlopende onderwerpen en elkaar over. Merx is een meester in harmonie geworden.' (2001)
  • 'In het werk van Ad Merx (1945), door Terlouw ontdekt via een schilderij op zijn werkkamer, is er sprake van een romantisch uitgangspunt, een meditatieve verstilling waarin het licht en de tijd verglijdt.'
  • '..Wat de beoordeling van dit werk aangaat, volsta ik met een citaat van een fransman, die daar aan zee over de schouder van Ad Merx mee keek en zei; 'Meneer, u bent geen zondagschilder' (1996)

E.W. Schard van Enters, Nieuwe Winterwijkse Courant

'Merx onderzoekt dus steeds en hij blijft onderzoeken. Of hij ooit een eindpunt bereikt, interesseert hem niet. Beheerst is hij wel, beheerst in techniek, kleurstelling en compositie. Hij is werkelijk een coloristische grootheid.' (1987)

Antoinette Gerhartl, voormalig directeur Museum het Valkhof Nijmegen

'Hij heeft een uitstekend gevoel voor nuances en hoe die over te brengen. Ad Merx is iemand die anderen weet te inspireren, die gaat voor vakmanschap en niet gediend is van trucs en modieuze handigheidjes. Zijn kleurgebruik brengt de warmte over waarmee hij met de toeschouwer communiceert. Ad Merx, een kunstenaar met een verhaal en een boeiend palet, mits u dat palet wilt beschouwen als een pars pro toto voor alle richtingen en technieken die van zijn creatieve, kritische, maar vooral mededeelzame geest uitgaan.' (2004)

Nieuwsoverzicht

Liesje bij oma op schoot, 2016

Laat je portret schilderen

Van een portret blijf je jaar na jaar genieten. Het is meer dan een afbeelding; het brengt karakter in beeld. Ad Merx schildert in opdracht portretten van kinderen en volwassenen.

lees meer
Preiveld, olieverf

Altijd welkom...

Wilt u het werk van Ad Merx bekijken? Dan bent u van harte welkom in het atelier en de presentatieruimte van Ad Merx.

lees meer